2010/12/15

Stug.III Ausf.B (Sd.Kfz.142) 1/35 (Tamiya 35281)

Εν μέσω αεροπορικών αναζητήσεων, αποφάσισα να κατασκευάσω ένα γερμανικό άρμα του 2ου Π.Π., τόσο για να αλλάξω λίγο παραστάσεις από τις προπέλες και τα τζετ, όσο και για να δω πού βρίσκομαι ως προς τους τροχούς και τις ερπύστριες, αφού η πρόσφατη κατασκευή του King Tiger δεν είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Με λίγο ψάξιμο στο internet, αγοράστηκε από το ebay το Sturmgeschütz III Ausf.B της Tamiya σε 1/35 με κωδικό 35281.
Πρόκειται για multimedia κιτ , καθώς περιλαμβάνει εκτός από τα 4 πλαίσια και το πήγμα, ένα πλαίσιο photo-etched κομματιών για τις σίτες, το στήριγμα του antenna holder και τα καλύμματα των εμπρός φαναριών και την κάνη από τορναρισμένο αλουμίνιο, η οποία μάλιστα διαθέτει και τις ραβδώσεις εσωτερικά.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους Έλληνες μοντελιστές είναι το γεγονός ότι η καρτέλα των σημάτων δίνει την επιλογή για την κατασκευή ενός άρματος που έδρασε στην Ελλάδα, συγκεκριμένα ενός άρματος της 2nd Kompanie, 191st StuGAbt, όπως ήταν τον Απρίλιο του 1941.

Στα της κατασκευής τώρα, όλα κυλούν απροβλημάτιστα, tamiya style. Ψέκασα όλες τις επιφάνειες με άσπρο αστάρι hycote (αντί για το άσπρο χρώμα) και με πινέλο βάφτηκαν οι λεπτομέρειες, ακολουθώντας τις οδηγίες κατά γράμμα. Έγινε κάποια υποτυπώδης παλαίωση και έκλεισε το πήγμα, απροβλημάτιστα, όπως αναμενόταν. Ακολούθως, κολλήθηκαν τα καπάκια του πύργου εσωτερικά στη θέση τους με ταινία μασκαρίσματος, κλείστηκε η τρύπα του πυροβόλου και η οπή του σκοπευτικού με ταινία πάλι, μασκαρίστηκε και η κατασκευή του πυροβόλου, όλα τα τμήματα ασταρώθηκαν με γκρι hycote και αφέθηκαν να στεγνώσουν.

Την επόμενη μέρα ψεκάστηκε το βασικό χρώμα (XF-63 german grey) σε όλο το άρμα. Αφού στέγνωσαν τα χρώματα, περάστηκαν 2 χέρια παρκετίνης long shine για να προστατευτεί το χρώμα και να προετοιμαστούν οι επιφάνειες για τα σήματα. Αυτά με τη σειρά τους, προστατεύτηκαν με ένα τρίτο χέρι παρκετίνης και ήρθε η ώρα των φίλτρων. Περάστηκαν σταδιακά 3 φίλτρα, μαύρο, γκρι και καφέ. Μετά απ’ αυτό, έγινε wash σε όλες τις γραμμώσεις με λάδι ζωγραφικής burnt umber και τέλος όλα αυτά σφραγίστηκαν με ματ βερνίκι της Humbrol. Επόμενη εργασία ήταν το ξάνοιγμα των ακμών του μοντέλου με paynes gray λάδι ζωγραφικής, ανοιγμένο με λίγο άσπρο και αφού αφέθηκε 2 μέρες για να στεγνώσει το λάδι, έγινε το σκόνισμα με humbrol 186 . Σειρά είχε το chipping (που έπρεπε να γίνει πριν το σκόνισμα, αλλά μικρό το κακό), με ένα μέσο γκρι της humbrol, ενώ σε ορισμένα χτυπήματα δόθηκε λίγο επιπλέον βάθος με μαύρο. Αφού το chipping στέγνωσε, διορθώθηκαν τα σκονίσματα όπου είχαν χαλάσει με επιπλέον στεγνό πινέλο με humbrol 186 και τέλος έγιναν κάποια τρεξίματα με burnt sienna λάδι ζωγραφικής.

Η σημαία κατασκευάστηκε από εποξικό στόκο milliput superfine με τη μέθοδο του… ανοίγματος φύλλου (ιδέα κλεμμένη απ’ το missing-lynx), ενώ για την σβάστικα επιστρατεύτηκε το AutoCAD.

Τα φορτία προέρχονται από διάφορες πηγές, άλλα από σετ της Academy και άλλα από το spare box μου, ενώ βάφτηκαν «με το μάτι».


3 kommentarer:

  1. Νάσο,γιατί δεν ανεβάζεις τις δουλειές σου στο mc;
    Πολύ ωραίες κατασκευές.
    PinkPanzer

    SvaraRadera
  2. να ρωτήσω λίγο παρκετίνη long shine από πού βρήκες; σε πιο super market πουλάνε;

    SvaraRadera
  3. Σε όλα τα σούπερ μάρκετ τη βρίσκεις, δεν είναι κάποιο εξεζητημένο προϊόν.

    SvaraRadera

Yet another decal softener review

Decal softeners We all need them, but do they all do what they promise? There are three reasons for this post: 1. To protect fellow...